Stieradvies - Hoe ontwikkel je een productieve veestapel?

Onder stieradvies verstaat Kerssies Rundveespecialist onder meer de juiste stierkeuze op jouw bedrijf. Dit is mede bepalend in de ontwikkeling van een productieve veestapel. Gerrit komt een aantal keer per jaar langs en bekijkt dan de koeien die in de komende periode geïnsemineerd kunnen worden. Aan de hand van het fokdoel worden er een groep stieren ingezet die bij dat fokdoel passen. Vervolgens bepaal je samen met Gerrit welke koe bij welke stier gaat. Waar Gerrit erg op let bij de stierkeuze is dat een stier moet stempelen. Zo ontwikkel je uiteindelijk een goede en productieve veestapel en minder uitval.

 

Bepaal vooraf het doel van het fokken

Kerssies Rundveespecialist is van mening dat het erg belangrijk is dat een veehouder stieren gebruikt uit goede diepe koefamilies. Ook moet de veehouder, en dat kan per bedrijf erg verschillen, een duidelijk doel voor ogen hebben wat hij voor een veestapel in de stal wil hebben. Aan de hand van het fokdoel en de ervaringen die Gerrit heeft opgedaan, wordt bepaald welke stieren er ingezet gaan worden. Het advies is onafhankelijk. Met een aantal firma’s heeft Gerrit bepaalde afspraken gemaakt en kan zo het sperma eenvoudig leveren, maar het is ook zeker mogelijk dat je het zelf bij firma’s bestelt.
 
De juiste veevoeding is ook zeer belangrijk voor het ontwikkelen van een productieve veestapel. Lees vooral de tips van Gerrit Kerssies over de juiste voeding op deze pagina.