Wat doet het bedrijf Kerssies Rundveespecialist precies?
“Kerssies Rundveespecialist begeleidt de veehouder bij het samenstellen van het optimale rantsoen voor de veestapel. Ook kan er advies ingewonnen worden omtrent management, koecomfort en fokkerij.”

Je hebt van 2002 tot en met 2010 in Amerika gewerkt. Wat zijn de dingen die je daar hebt geleerd die je nog steeds gebruikt bij je werkzaamheden?
“In Amerika heb ik enorm veel geleerd qua veevoeding en management op grotere melkveebedrijven. Verder heb ik veel kennis opgedaan over hoe te reageren op bepaalde marktsituaties. Aangezien de melkquotering hier nu ook weg is en er vrij melk geleverd mag worden, vraagt het melken nu een andere benadering dan voorheen. Productie per koe moet in deze situatie bij de meeste veehouders omhoog. Dus inzichten die ik in Amerika verkregen heb, kan ik nu makkelijker hier gaan toepassen na de afschaffing van het melkquotum.”

Wat is de kracht van het bedrijf Kerssies Rundveespecialist?
“De kracht van Kerssies Rundveespecialist ligt in het feit dat ik zelf op grote melkveebedrijven heb gewerkt die hoge producties realiseren. Hierdoor weet ik wat er allemaal bij komt kijken om die hoge producties te behalen en toch de veestapel gezond te houden. Verder opereer ik in heel Nederland, ik zit dus niet vast aan een bepaald rayon. Ik ben eigen baas en dus bereid om meer dan 40 uur per week te werken, wat ook nodig is.”

Waarin onderscheidt het bedrijf zich als het gaat om bijvoorbeeld het adviseren over veevoeding?
“Het grootste onderscheid is dat ik altijd redeneer vanuit grondstoffen. Dus ik kijk niet alleen naar de hoeveelheid energie en eiwit, maar altijd uit welke grondstoffen komen de energie en eiwitten. Dat is namelijk belangrijker dan de hoeveelheid. Verschillende grondstoffen werken ook heel verschillend in de pens van de koe.”

Je hebt veel verstand van de fokkerij en doet ook geregeld mee met je eigen dieren aan veekeuringen. Waar heb je de kennis vandaan gehaald en hoe probeer je dit over te brengen op de klant?
“Allereerst is het deelnemen aan veekeuringen en het houden van exclusief fokvee een passie van mij. Ik zie het ook deels als hobby. De kennis die ik daar over heb is ervaring van vele jaren. Naar mijn mening is het erg belangrijk dat een veehouder stieren gebruikt uit goede diepe koefamilies. Ook moet de veehouder een duidelijk doel voor ogen hebben wat hij voor een veestapel in de stal wil hebben. Dit kan erg verschillen per bedrijf. Als de veehouder dat weet, kiezen we stieren uit die bij dat fokdoel passen en zorg ik ervoor dat het stieren zijn uit goede koefamilies.”

Je werkt samen met de gebroeders Fuite waar je het voer bestelt. Wat is er zo bijzonder aan het krachtvoer?
“Op zich is aan het krachtvoer zelf niet heel veel bijzonders, elke firma kan brokken maken zoals je het hebben wil. De gebroeders Fuite is een familiebedrijf waar heel erg efficiënt gewerkt wordt. De lijnen zijn kort en ze houden de samenstelling van de brokken constant. Ze kijken dus niet alleen naar welke grondstoffen op dit moment voordelig zijn. Voor een koe is het heel belangrijk dat elke dag de samenstelling van het krachtvoer hetzelfde is.”

Naam:
Gerrit Kerssies

Woonplaats:
Drijber

Opleiding:
Agrarische Hogeschool Dronten

Specialiteiten:
Veevoer, fokkerij en stieradvies

Contact:
info@kerssiesrundveespecialist.nl