Keukentafelgesprekken deel vier: V.O.F. Altenburg Holsteins

geplaatst in: Klanten | 0

Het Friese buurtschap Koufurderrige is het toneel van boerenbedrijf V.O.F. Altenburg Holsteins, één van de meest trouwe klanten van Kerssies Rundveespecialist. Door de jaren heen steeg de productie van de koeien gestaag tot het niveau wat nu bereikt is; gemiddeld 40 liter per koe. Tijd voor een goed gesprek, over de vruchtbare samenwerking, aan de keukentafel in Koufurderrige.

Ronnie en Sjoukje Altenburg zijn de drijvende krachten achter V.O.F. Altenburg Holsteins, samen met zoonlief Jan. Ook beide dochters, Janneke en Bettie, bieden geregeld de helpende hand. Tevens zijn beide dochters geregeld de cowfitters bij veekeuringen voor Hullcrest Holsteins, de veestapel van Gerrit en zijn partner Clementine. Om te vieren dat de productie van de koeien is gestegen naar boven de 40 liter heeft Gerrit vandaag taart meegenomen. “Dat doe ik bij ieder bedrijf die gemiddeld boven de 40 liter per koe uitkomt.” Zoon Jan vraagt zich meteen af of er nu iedere maand taart komt als ze boven de 40 liter zitten. “Nou, als je volgende maand weer boven de 40 liter zit misschien wel. Dat zou knap zijn met dit warme weer”, antwoordt Gerrit.

Tweede klant

De familie Altenburg was de tweede klant van Gerrit toen hij terugkeerde uit Amerika. “Ik kwam hier voor het eerst op 6 mei 2011 om wat rietjes te brengen. De familie was toen ontevreden over het veevoer omdat de samenstelling steeds veranderde. Daar kwam bij dat sommige koeien kreupel werden door teveel raap in het voer en veel te weinig soja. Sindsdien geef ik ook advies voor de juiste samenstelling van het veevoer.”

De vader van Ronnie Altenburg begon met het boerenbedrijf in 1959. “In Sint Nicolaasga met vier hectare grond en acht koeien om precies te zijn”, begint Ronnie te vertellen. “In 1972 zijn we verhuisd naar waar we nu zitten. Inmiddels hebben we 225 koeien waarvan 203 melkkoeien. In totaal hebben we nu 98 hectare grond, waarvan 70 direct om het huis ligt.”

De kracht van Gerrit

Wat is de grootste kwaliteit van Gerrit volgens de familie Altenburg? Vooral dat hij een man van de praktijk is vinden Ronnie en Sjoukje. “De meeste vertegenwoordigers pakken meteen hun laptop erbij als ze bij klanten langsgaan, om bijvoorbeeld te juiste samenstelling van het veevoer te berekenen”, begint Sjoukje te vertellen. “Gerrit is echt heel anders. Hij doet alles op gevoel door te kijken naar koeien en zo te bepalen wat het beste is voor de dieren. De smaak van voeding en wat het voer met de koeien doet is bij Gerrit veel belangrijker.” Ronnie vult zijn vrouw aan: “Vertegenwoordigers proberen vooral dingen te verkopen, Gerrit denkt meer aan de gezondheid van de koeien. Hij kan ontzettend goed denken vanuit grondstoffen. Hij weet welke grondstoffen belangrijk zijn en wat het doet met de koeien. Dat is zijn kracht.”

Op het nippertje

Na het keukentafelgesprek, waarbij uitgebreid wordt gesproken over de nieuw te bouwen melkstal, nog even een kleine rondgang over het bedrijf. “Hé kijk daar”, de reporter van dienst wijst naar één van de koeien. “Bliksem! ” Ronnie rent snel op het dier af. Hij trekt en sjort en hangt zoals het bij ieder pasgeboren kalfje hoort het beestje op de kop om wat lucht in de longen te krijgen. Net op tijd, het keukentafelgesprek had geen vijf minuten langer moeten duren of we waren te laat geweest. Ronnie legt het pasgeboren kalfje in de zon te drogen en begeleidt moeder koe naar het kalfje. Ze begint het beestje liefdevol schoon te likken. Het 226ste lid van V.O.F. Altenburg Holsteins is een feit.