Keukentafelgesprekken deel drie: Heerenbrink Holsteins

geplaatst in: Klanten | 0

Jan en Irma Steegink, samen met zoon Thomas, zijn de drijvende krachten achter Heerenbrink Holsteins. Het bedrijf is gevestigd in het idyllische Okkenbroek, onder de rook van Deventer. Sinds 7 november komt Gerrit Kerssies bij de familie over de vloer, meteen met resultaat. De productie is omhoog gegaan en de koeien zijn gezonder. Tijd voor een goed gesprek aan de keukentafel in Okkenbroek.

Heerenbrink Holsteins is een melkveebedrijf met 95 melkkoeien en 75 stuks jongvee. Het was altijd een bedrijf met alleen maar roodbont koeien, maar inmiddels zijn er ook zwartbonten te vinden op de boerderij. Tijdens de rondgang over het boerenbedrijf gaat het al snel over de veekeuring, een geliefde hobby van zowel Gerrit als de familie Steegink. De familie neemt niet alleen deel aan verschillende keuringen, Jan Steegink is ook jurylid bij shows in verschillende Europese landen. Het eerste wat Gerrit deed toen hij bij de familie Steegink over de vloer kwam, was ervoor zorgen dat het veevoer een blijvende samenstelling kreeg met andere grondstoffen. “Aan de mest van de koeien kun je meteen zien dat ze nu veel gezonder zijn”, vertelt Jan tijdens de rondgang.

Verhoudingen in het krachtvoer zoek

Het is de derde keer dat Gerrit langs gaat bij de familie Steegink. Jan en Gerrit kwamen elkaar al een tegen tijdens een excursie, en toen Thomas en Gerrit elkaar troffen tijdens de German Sale Masters begon het balletje te rollen. “We waren ontevreden over onze leverancier omdat we te weinig rendement haalden”, begint Thomas te vertellen. “De koeien waren ook niet gezond omdat er te veel veranderingen werden doorgevoerd in de samenstelling van het veevoer. De producten waren veel te belastend voor de koeien.” Volgens Gerrit waren de verhoudingen in het voer ook een beetje zoek, vooral in de krachtvoerverdeling. “Nieuwmelkte koeien kregen te weinig krachtvoer, oudmelkte koeien juist te veel. Dat zie je ook terug in de productie.”

Vader en zoon zijn het erover eens dat Gerrit de nodige expertise met zich meeneemt. Jan: “Gerrit weet wat er met de koe gebeurt in één oogopslag door zijn ervaring. Hij heeft heel veel kennis van veevoer. Hij ruikt altijd aan het voer om te testen hoe de samenstelling is. Hij proeft het nog net niet. Hij weet ook goed wat bepaalde grondstoffen met een koe doen. Bij veel jongens die op school gezeten hebben ontbreekt deze specifieke kennis wel eens.”

Verbeterde resultaten

De productie van de koeien is verbeterd sinds dat Gerrit bij de familie Steegink over de vloer komt. “In november toen je hier kwam zaten we op 26,7 liter per koe, inmiddels is dat 31,1 liter”, vertelt Thomas aan Gerrit zittend achter zijn laptop. “Het grootste verschil zit echter bij de nieuwmelkte koeien (-60 dagen). Daar zijn we van 32,4 naar 39,6 liter gegaan.” Volgens Gerrit komt dit ook een beetje omdat deze categorie het makkelijkst te sturen is, waardoor de productie wat sneller stijgt. Overigens is Gerrit nog lang niet tevreden over de productie, als is hij wel blij met de vorderingen van het boerenbedrijf in Okkenbroek. “Het begin is er, de brokken hebben effect. Maar er mag nog best drie of vier liter bij. Anders moeten ze maar een ander zoeken want dan doe ik mijn werk niet goed”, besluit Gerrit ambitieus.

Update 6 juni 2017 namens Gerrit: Inmiddels is productie van de familie Steegink gestegen naar 34 liter. Ze hoeven mij dus nog niet te ontslaan haha…..