Keukentafelgesprekken deel twee: Vennootschap Kuiper-Uilenreef

geplaatst in: Uncategorized | 0

Jan en Everdien Kuiper, samen met dochter Daniëlle en haar vriend Marco Bloemert, zijn de drijvende krachten achter Vennootschap Kuiper-Uilenreef in het Overijsselse Sibculo. Omdat ze niet tevreden waren over de lage productie van hun koeien, dit onder meer door de samenstelling van het veevoer, kwam de familie Kuiper uiteindelijk in aanraking met Gerrit Kerssies. In de korte periode van samenwerken zijn er al goede resultaten geboekt. Tijd voor een goed gesprek aan de keukentafel in Sibculo.

De landerijen rondom Sibculo zijn het toneel van een groot aantal agrarische bedrijven. Eén daarvan is van de familie Kuiper en hun 118 melkkoeien. De familie kwam via een andere klant van Gerrit, Theo van Vliet uit Nieuwlande, bij Gerrit terecht. “We waren niet tevreden over de samenstelling van het voer en de gezondheid van onze dieren”, begint Everdien te vertellen. “Een koe is een autistisch dier wat betreft voer. De samenstelling van grondstoffen in het veevoer moet constant zijn. Er werd te vaak gekeken naar de prijs van de grondstoffen, waardoor de samenstelling nogal eens veranderde. Dat is niet goed voor het welzijn van de dieren en voor de productie.” Zodoende kwamen ze al snel bij Gerrit terecht, die niet anders doet dan prediken dat de samenstelling van het veevoer constant moet zijn voor de beste productie en de gezondheid van de dieren. 

Gerrit laat meteen zijn handen wapperen bij de rondgang over het boerenbedrijf. Hij begint zijn ronde bij de verschillende voerkuilen. Hij neemt een handje voer en wrijvend in zijn handen en al ruikend aan het voer komt hij al snel tot de conclusie dat het voer te droog is. Daarna is het tijd om koeien te inspecteren. “Mooi beestje dit. Die kan zo mee naar keuring”, zegt Gerrit. Jan Kuiper vertelt tijdens de rondgang over het resultaat tijdens de ZWH-keuring. “We zijn kampioen geworden in de categorie vaarzen”, zegt hij met trots. Giessen Verona 14 was de beste in een goed bezet deelnemersveld in Wanneperveen.

Andere samenstelling van het veevoer zorgt voor betere resultaten

Aan de keukentafel worden verschillende cijfers bekeken, conclusies getrokken en vervolgstappen bepaald. “173 suiker in het voer? Geen wonder dat de ontlasting zo dun is. Je moet luzerne en natriumbicarbonaat aan het voer toevoegen. Het rantsoen wordt te snel verteerd door het hoge suikergehalte waardoor koeien dunne ontlasting krijgen, met luzerne en natriumbicarbonaat verteert de koe het voedsel beter. Heb je nog brokken nodig deze week?” Everdien vertelt dat ze net de dag ervoor besteld heeft, waarop Gerrit meteen de telefoon pakt en belt met Fuite waar hij het voer altijd bestelt. “Met Gerrit Kerssies. Is het voer van Kuiper al geladen? Ja? Dan houdt het voor vandaag op helaas.”

Er is al het nodige verandert in de samenstelling van het veevoer. Geen palmpitschilfers, minder raap en geen tarwe. Er is iets meer eiwit toegevoegd aan het voer. De resultaten zijn na twee maanden verbluffend. De melkproductie is fors omhoog gegaan sinds Gerrit over de vloer komt bij de familie Kuiper. “Het aantal kilo’s melk in de tank elke drie dagen is verhoogd van 8600 naar 10.900. De gemiddelde productie per koe is gestegen van 28 naar 34 liter. Mooie cijfers in twee maanden”, zegt Everdien Kuiper. De top is daarentegen volgens Gerrit nog lang niet bereikt. “Persoonlijk denk ik dat er nog wel 3 tot 4 liter bij kan. Dat lijkt me een mooie doelstelling voor de komende maanden”, aldus Gerrit met de familie Kuiper instemmend knikkend om hem heen zittend.